Acasă » Ştiri » 2012 » 12 Septembrie: Spiritul Sfânt, suflu de viaţă pentru familii »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Spiritul Sfânt, suflu de viaţă pentru familii


Spiritul Sfânt, suflu de viaţă pentru familii

În săptămâna 2-8 Septembrie 2012, a avut loc la Oradea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Virgil Bercea, cea de-a patra reculegere spirituală anuală, condusă de părintele vincenţian Anthony Saji. La această reculegere au participat credincioşi de toate vârstele din întreaga ţară în număr foarte mare, aproximativ 150 de persoane.

Fiecare zi a reculegerii a început cu o jumătate de oră de Adoraţie Euharistică în linişte, iar cele patru prelegeri susţinute de către părintele Anthony (două dimineaţa şi două după-masa) au fost mereu însoţite de cântece şi rugăciuni. Fiecare zi s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii oficiată de către toţi preoţii care au participat la reculegere.

O zi a fost acordată ajunului, interiorizării, iertării, sacramentului Spovedaniei si Adoraţiei Euharistice în care s-a cerut vindecarea interioară a noastră, dar şi a lumii întregi. La finalul adoraţiei, fiecare a fost binecuvântat de către unul din preoţii prezenţi.

În acest an, părintele Anthony a pus înca din prima prelegere un accent deosebit pe rolul Spiritului Sfânt în familiile şi comunităţile noastre. La fel cum Isus i-a cerut lui Simon să arunce mrejele în apa adâncă, la fel şi nouă ne cere să ducem Cuvântul lui Dumnezeu în cel mai profund nivel al existenţei nostre şi anume, în familile noastre.

Toate meditaţiile, conturate pe baza textelor din Sfânta Scriptură au avut ca scop întărirea credinţei, şi speranţei, iar exemplele din viaţa concretă a personajelor din din Vechiul Testament şi a apostolilor au constituit ingredientele pe care ni le-a dezvăluit Dumnezeu în acest an, pentru ca viaţa nostră actuală să o concepem ca o frumoasă reţetă de iubire şi iertare în faţa Lui, a aproapelui, dar şi în noi înşine.

Aducând referire la Anul Credinţei, părintele Anthony ne-a repetat cuvintele Papei Benedict, încurajându-ne că „în credinţă nu suntem singuri .” Este adevărat că atunci când umblăm pe drumul credinţei este necesar să acceptăm să şi pierdem ceva, dar, asemenea lui Avram, care s-a dezrădăcinat de ţara şi poporul său şi a primit de la Domnul ceva mai bun, să înaintăm şi noi cu încredere. Tot ce avem şi suntem, inclusiv credinţa nostră este un dar de la Dumnezeu, o binecuvantare, dar de multe ori, noi ne ataşăm mai mult de daruri, uitând de Cel ce ni le-a daruit. De aceea, privirea noastră să ne fie îndreptată mereu spre Dumnezeu Tatăl care ne iubeşte şi ne aşteaptă cu braţele deschise.

Într-una din zilele de reculegere, părintele Anthony ne-a vorbit despre păcat, iar pentru a înţelege mai bine diferenţa dintre căinţa adevărată şi sentimentul de vinovăţie, am comparat pe baza fragmentelor din Evanghelie atitudinea lui Petru cu cea a lui Iuda. Căinţa este cea care ne apropie mai mult de Dumnezeu, oferindu-ne pacea interioară şi bucurie, pe când sentimentul de vinovăţie ne induce o stare de tristeţe, de distrugere. Căinţa ne conduce la convertire, iar convertirea este o vocaţie pentru a face o misiune. Este important să nu ne oprim doar la convertire, pentru că în acest fel, viaţa noastră se schimbă doar pe moment. Misiunea noastră este să daruim mai departe, să-l mărturisim pe Dumnezeu atât prin cuvinte, dar mai ales prin comportamentul nostru şi faptele noastre bune.

În fiecare an, ni se propune aprofundarea unei Cărţi din Sfânta Scriptură, iar la această reculegere părintele ne-a explicat Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Pavel către Corinteni.

Ca şi în alţi ani, vineri am reluat rolul Spiritului Sfânt în vieţile noastre prin intermediul fructelor, darurilor şi carismelor, iar Sfânta Liturghie a fost oferită în special familiilor, după care a urmat procesiunea cu lumânări la Grota Sfintei Fecioare Maria, din curtea Seminarului.

Sâmbătă dimineaţa, la ultima meditaţie, părintele Anthony ne-a vorbit despre Sfânta Fecioră Maria şi despre importanţa pe care o are în vieţile noastre, îndemnăndu-ne să ne rugăm cât mai mult pentru familiile şi comunităţile noastre pentru că astfel umplem şi noi „ulcioarele cu apă” la fel cum au făcut nuntaşii la nunta din Cana. Transformarea apei în vin este harul lui Dumnezeu şi noi suntem chemaţi să colaborăm cu harul Său.

Reculegerea s-a încheiat prin participarea la Sfânta Liturghie de la ora 10, la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea. Preoţii s-au rugat pentru toţi bolnavii din lume şi pentru toţi cei care se află în suferinţă, pentru toţi cei care sunt dependenţi şi care au nevoie de vindecare. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Anthony a mulţumit tuturor pentru tot şi i-a cerut lui Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toţi din abundenţă.

Părintele Anthony se va întoarce în România anul viitor în luna Aprilie, pentru o săptămănă de misiuni populare în diferite oraşe ale ţării. Cei care doresc să-l aibă în mijlocul lor pe părintele, trebuie să aibă aprobarea Episcopului din Eparhia sau Dieceza din care face parte şi să se adreseze părintelui Emil Ghircă pentru a organiza cât mai bine posibil traseul prin ţară. De asemenea, următoarea reculegere va avea loc în perioada 23-29 Iunie 2013. Locul reculegerii va fi anunţat anul viitor.

Banii colectaţi din donaţii, buchetele de liturghii şi tasul de la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” au fost oferiţi Misiunii din Africa. Pentru mai multe informaţii despre părintele Anthony şi misiunea Congregaţiei Vincenţiene din Africa, pentru poze şi alte noutăţi, vă rugăm să accesaţi site-ul lansat în limba română http://www.prbill.ro

Dacă ar trebui să rezum în cateva cuvinte acestă reculegere, aş spune : SPARANŢĂ, CREDINŢĂ, IUBIRE, rugăciune pentru familii la Spiritul Sfânt, misiune, Sfânta Scriptură şi Harul lui Dumnezeu.

Mulţumim părintelui Emil Ghiurcă şi tuturor organizatorilor pentru munca depusă, îî mulţumim lui Dan pentru traducere, părintelui Mihai Vatămănelu pentru disponibilitatea de a celebra Sfânta Liturghie în parohie, părintelui Eduard Roman pentru organizarea cazării şi a mesei participanţilor la Seminarul Teologic Greco-Catolic şi tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la bunul mers al acestei reculegeri.

În speranţa că această reculegere va aduce rod în inimile tuturor, să păşim cu încredere pe drumul credinţei şi sa ne amintim mereu că „Harul lui Dumnezeu este gratuit, dar nu este ieftin”.

Anca Bot

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: IEC 2012 » Titlu: 771.jpg

Anul: 2012
Eveniment: IEC 2012
Titlu: 771.jpg