Acasă » Ştiri » 2008 » 16 Septembrie: Ziua Mondială a Tinerilor, Sydney 2008 »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Ziua Mondială a Tinerilor, Sydney 2008


Ziua Mondială a Tinerilor, Sydney 2008

Întâlnirea mondială a tinerilor se organizează odata la trei ani în diferite ţări din lume. În acest an, gazda acestei întâlniri a fost Sydney, Australia. Ţara noastră a fost şi ea reprezentată de un număr modest de pelerini din diverse dieceze, printre care s-au numărat şi Paula M. şi Horia M. , membri activi ai Oratoriului „Maria Imaculata” din Oradea. Totodată suntem mândri că am fost reprezentaţi de Horia în Grupul Internaţional Liturgic. Acest grup liturgic se constituie din reprezentanţii fiecărei ţări şi se implică în mod direct la desfăşurarea celebrărilor liturgice pe tot parcursul întâlnirii. În continuare, cei doi tineri care „au fost martori” la lucrarea lui Dumnezeu de la Sydney ne vor împărtăşi câteva gânduri.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că am avut ocazia să particip la cel mai mare eveniment din lume, WORLD YOUTH DAY, în Sydney , 2008. Nu îmi vine să cred că la doar patru zile după BAC m-am trezit în avion, în drum spre Sydney, la cea de-a 23-a întâlnire mondială, pe care am aşteptat-o cu mari emoţii de atâta timp.

Cu 12 luni înainte de întâlnire începe călătoria crucii întâlnirii şi a icoanei Maicii Domnului în ţara gazdă. De data aceasta s-au parcurs peste 80.000 km în toată Australia, în aproximativ 400 de comunităţi ale diecezelor catolice. Călătoria s-a încheiat în 14 iulie la biserica Colegiului Saint Johnes din Sydney, seară în care au fost aduse special doar pentru grupul liturgic.

Înainte de întâlnirea propriu-zisă a tinerilor cu Papa, pelerinii au fost primiţi în diferite dieceze din Australia pentru a experimenta o nouă cultură, pentru a vedea modul de viaţă al localnicilor şi pentru a aduce un suflu de viaţă şi credinţă în fiecare comunitate. Grupul din România, a petrecut aceste zile în Melbourne.

În data de 15 iulie au inceput Zilele Mondiale ale Tineretului. Pelerinii veniţi din lumea întreagă au fost cazaţi în internate, familii şi parohii. În această primă zi, a avut loc Liturghia de Deschidere, celebrată de Cardinalul Pell. La această Liturghie, am participat direct, fiind ministrant. A fost o onoare pentru mine să-i spun cardinalului că reprezint România, ba chiar am avut surpriza de a afla ca dânsul a fost în ţara noastră şi chiar cunoaşte multe locuri de la noi. De asemenea a avut loc şi procesiunea celor 168 de steaguri din lume printre care şi steagul Romaniei, care a fost purtat de Mihaela din Braşov, cealaltă reprezentantă a României din grupul liturgic.

La liturghia de deschidere au participat în jur de 200.000 pelerini, 4000 preoti, 26 cardinali şi 420 episcopi printre care şi Preasfintia sa VIRGIL BERCEA, căruia îi mulţumim pentru sprijunul pe care ni l-a acordat pentru a putea ajunge la această întalnire.

După liturghia de deschidere a avut loc un concert, unde au cântat Guy Sebastian şi Paulini, cei care au compus şi imnul acestei întalniri, “Recive The Power”.

În 17 iulie a avut loc sosirea oficială a Papei, în portul Barangaroo, făcându-şi apariţia pe un vapor, alături de alţi 530 de oameni, printre care şi preasfinţia sa, Virgil Bercea. Menţionez că această vizită a fost prima pe care, Papa Benedict al XVI-lea a făcut-o Australiei. Papa a fost primit în mod tradiţional de către aborigeni. Deja numarul de participanţi era de aprox. 500.000 de oameni.

În 18 iulie a avut loc Calea Crucii. Ea a început cu Cina cea de Taină la catedrala din Sydney, apoi au parcurs staţiunile prin tot oraşul inclusiv la Opera din Sydney şi s-a încheiat în portul Barangaroo cu coborârea de pe cruce a lui Isus. Pentru realizarea acestui eveniment au participat peste 100 de actori, Isus fiind interpretat de unul din actorii care a avut rolul lui Isus într-unul din celebrele filme despre viaţa Mântuitorului nostru.

Statisticile au înregistrat o audienţă la televiziune de peste 500 milioane de oameni de pe întreg globul.

În data de 19 iulie a avut loc noaptea de veghe, unde Papa a ţinut un discurs, apoi a avut loc Adoraţia la Sfântul Sacrament şi apoi rugăciunea rozarului în diferite limbi. Chiar dacă în această perioadă în Australia este iarna, cu toţii am dormit afară, aproximativ un milion de pelerini.

Dimineaţa a avut loc Sfânta Liturghie de închidere celebrată de Papa Benedict. La sfârşitul liturghiei s-a anunţat următoarea locaţie pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2011, şi anume la Madrid, Spania. Recomand tuturor să participe la o astfel de întâlnire ori de câte ori are ocazia pentru că o asemenea experienţă te schimbă, îti întăreşte credinţa în Dumnezeu. “

Horia

“Pentru mine, Ziua Mondială a Tineretului din Sydney 2008 a fost cea mai frumoasă şi cea mai importantă experienţă de acest gen din viaţa mea, descoperind şi realizând că fac parte dintr-o comunitate de mii de oameni din toate colţurile lumii, împreună atât de puternici în credinţă, care s-au întâlnit în acelaşi loc spunând "DA, credem în Dumnezeu" şi cel mai important "DA, vrem să facem din lumea aceasta un loc mai bun şi să dăm şi altora şansa de a experimenta spiritul pelerinajului". Simplul fapt de a face parte dintr-o mulţime de oameni care împărtăşesc aceeaşi credinţă, se roagă în acelaşi timp te face să dai tot ce ai mai bun în tine.

Zilele Mondiale ale Tineretului sunt aşadar din punctul meu de vedere o ocazie specială pentru orice tânăr creştin de a-şi exterioriza sentimentele, de a socializa cu o mulţime de oameni şi de a realiza că Dumnezeu ne-a lăsat nişte daruri minunate şi anume credinţa, încrederea în propriile forţe de a schimba lumea în care trăim şi speranţa că există în lume tineri ca noi cu aceeaşi credinţă, care speră într-o lume mai bună, care dăruiesc ceva celor din jurul lor şi au nevoie de acelaşi sprijin, de aceeaşi înţelegere, au aceleaşi nevoi şi nedumeriri şi deci nu e singur pe drumul vieţii. “

Paula

Mulţumim încă o dată Biroului Pastoral pentru că ne-a acordat şansa de a merge la una dintre cele mai frumoase şi mai vizibile lucrări ale lui Dumnezeu în rândul tinerilor : ZIUA MONDIALA A TINERILOR !!!

Papa Benedict a spus într-unul din mesajele sale zilnice din Sydney : “Spiritul Sfant este unul din principalii agenţi ai istoriei salvării: lasaţi-L pe El sa vă scrie istoria vieţii!”

Paula Marinescu, Horia Marchis, Anca Bot

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 801.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 801.jpg