Acasă » Ştiri » 2017 » 21 Iunie: Întâlnirea eparhială pregătitoare a Anului Pastoral 2017-2018 »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Întâlnirea eparhială pregătitoare a Anului Pastoral 2017-2018


Întâlnirea eparhială pregătitoare a Anului Pastoral 2017-2018

În 16 – 17 iunie 2017 a avut loc în Băile 1 Mai, Întâlnirea Eparhială pregătitoare a Anului Pastoral 2017-2018, la care au fost invitaţi toţi responsabilii cu pastoraţia din întreaga Eparhie Greco-Catolică de Oradea, atât preoţi cât şi laici, reprezentanţi ai asociaţiilor.

Întâlnirea a început cu Paraclisul Maicii Domnului, celebrat de către părintele protopop Gavril Buboi, la Parohia Greco-Catolică din Haieu, a cărui paroh este părintele Ştefan Madarasi, care a susţinut această întâlnire alături de Biroul Pastoral.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de către părintele Popa Paul, împreună cu echipa Biroului Pastoral unde s-a subliniat faptul că scopul întâlnirii este acela de a împărtăşi experienţele pastorale desfăşurate până în prezent, a face o analiză obiectivă a acestora urmată de creionarea împreună a obiectivelor pastorale ale Anului Pastoral 2017 – 2018, calendar care să se concretizeze până la sfârşitul lunii septembrie 2017, şi care să ţină cont de realităţi, idei constructive, idealuri şi posibilităţi. Acest demers va contribui ca Anul Pastoral 2017 – 2018 să înceapă eficient, cu forţă şi entuziasm.

Fiecare protopopiat al eparhiei şi câteva asociaţii au descris activităţile desfăşurate, punctând atât rezultatele cât şi greutăţile pe care le-au întâmpinat în anul pastoral prezent.

Ziua a doua a început cu Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfinţitul Virgil Bercea, care i-a încurajat pe cei prezenţi „să nu arunce mărgăritarele”, să-i înţeleagă pe cei din jur, să nu-i judece şi să nu-i acuze, ci mai degrabă să pună în valoare şi în practică Cuvântul Domnului.

După ce următoarele asociaţii şi grupuri au descris activităţile lor a urmat împărţirea pe ateliere de lucru. Acestea au încercat să concretizeze activităţile, iar apoi au prezentat activităţile pe care intenţionează să le pună în practică în Anul Pastoral 2017 - 2018.

Părintele Vicar General, Olimpiu Todorean, a propus ca în cadrul întâlnirilor să se pună în primul rând accent pe unitate, înainte de diversitate şi a amintit temele următorilor ani pastorali: 2017 – 2018 – „Speranţă şi mântuire” , respectiv 2018 – 2019 – „Iubire şi slujire”.

După ce a ascultat munca desfăşurată în cursul dimineţii pe ateliere, Preasfinţitul Virgil Bercea a amintit faptul că nici o categorie de vârstă a enoriaşilor, tineri, familii, vârsta a treia, nu reprezintă o problemă ci o provocare care ne cheamă să fim coerenţi în munca de zi cu zi, nu doar la evenimente şi sărbători, încurajând preoţii să-şi facă un program pastoral pe care să-l urmeze cu dăruire, oferind astfel enoriaşilor un reper constant şi convingător.

În încheiere dânsul a atras atenţia asupra faptului că centrul unei parohii este preotul care este sfătuit să nu obstrucţioneze nici o acţiune laicală, ci să încurajeze familiile şi persoanele care au disponibilitatea de a se implica în activităţile legate de biserică. Practic, spunea dânsul, biserica nu este o simplă construcţie din zidărie ci o Comunitate iar buna comunicare este de natură să menţină o legătură strânsă în parohii. O precizare importantă a fost aceea legată de faptul că punctul central în activitatea Bisericii este Sfânta Liturghie, izvorul de la care pornesc celelalte rugăciuni, preoţii fiind încurajaţi să nu uite de Liturghia zilnică.

Preasfinţitul Virgil Bercea a încurajat pe toţi cei prezenţi să meargă cu încredere şi dăruire alături de Domnul.

Laura Ologu

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Schimb de experienţă între Birourile Pastorale » Titlu: 845.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Schimb de experienţă între Birourile Pastorale
Titlu: 845.jpg