Acasă » Ştiri » 2017 » 24 Iulie: Orice ai face în viaţă e... Muzică »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Orice ai face în viaţă e... Muzică


Orice ai face în viaţă e... Muzică

Orice ai face în viaţă, muzica este un instrument indispensabil pentru umanitate, ea adună împreună generaţii şi transmite credinţa noastră în Dumnezeu la un alt nivel (...)Dumnezeu, ca şi muzica, nu au vârstă: aceasta este una dintre impresiile concluzive ale tinerilor artişti care au participat la workshop-ul muzical desfăşurat de pe 19 până pe 23 iulie a.c., în Băile „1 Mai”, sub egida Biroului Pastoral Eparhial pentru laici în colaborare cu asociaţia italiană „Hope - Formare, spectacole şi evenimente în slujba Bisericii”. La iniţiativă au luat parte tinere talente din toată România care şi-au (re)descoperit propria vocaţie artistică sub atenta îndrumare a maeştrilor italieni Mauro Labellarte (Marche), Claudio Apricena şi Andrea Piccirillo (Torino), Luca Bonaffini (Roma), Francesco Morettini (Terni) şi Domenico Arcieri (Bisceglie).

Cursul, care a dorit să propună tinerilor o altă viziune asupra muzicii adevărate, autentice şi bogate în valori morale, construită pe fundamentul antropologiei creştine: confirmă Ovidiu Lazăr, responsabil al Departamentului artistic al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Bogat în activităţi creative, dar şi recreative, workshop-ul a cuprins diferite ateliere de lucru prin care s-a dorit îmbunătăţirea raportului personal al participanţilor cu ceea ce înseamnă pentru ei muzica, perfecţionarea propriului talant artistic şi crearea de noi colaborări spre viitor. Potrivit viziunii organizatorilor, acest proces de auto-cunoaştere nu poate fi complet fără o experienţă spirituală a fiecărui participant. De aceea, nu au lipsit momentele de comuniune cu propria voce interioară, cu ceilalţi şi cu Dumnezeu. În acest sens, programul artistic a fost acompaniat de un program spiritual desfăşurat în parohia greco-catolică „Naşterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai”, la care a luat parte pe 20 iulie a.c. PS Virgil Bercea, promotor al acestui proiect şi al valorii pe care tinerii o reprezintă pentru Biserică şi în societate.

Ediţia din această vară a workshop-ului s-a încheiat duminică, 23 iulie a.c. cu Sf. Liturghie de final, festivitatea de premiere şi prânzul festiv. Ce a însemnat pentru participanţi o astfel de iniţiativă? Se înţelege cel mai bine prin evaluare finală pe care fiecare tânăr a lăsat-o la final de curs. Iată câteva răspunsuri:

M-am simţit ca într-o familie, toată lumea a fost foarte prietenoasă şi pe viitor cred că mă voi apuca de compus;

Pentru mine a fost o experienţă nouă;

Ne-aţi făcut să ne simţim valoroşi şi, în mod personal, cred că eu aveam foarte mare nevoie să mă simt apreciată pentru a-mi face curaj să cânt;

M-a impresionat modul cum au lucrat profesorii, cu câtă pasiune şi prietenie.

Am învăţat că...

Nu trebuie să îmi fie frică să transmit ceea ce simt prin muzică;

Muzica nu se poate defini, fiind diferită pentru fiecare persoană;

Trebuie să cântăm ceea ce simţim şi să fim noi înşine;

Mi-a plăcut...

Simplitatea profesorilor, oratori buni care au vorbit din inimă, abordarea lor fără nicio urmă de superioritate;

Atmosfera. Aveam mari emoţii în timp ce aşteptam, dar dispăreau îndată ce cântam;

Că am stat împreună şi am învăţat lucruri noi;

Transparenţa cu care profesorii au vorbit despre experienţele lor. Mi-aş dori să fie şi la noi acest tip de gândire, deschisă şi deschizătoare de orizonturi.

Eu cred că aşa cum a fost aici trebuie să decurgă orice oră de muzică şi cred că am văzut modelul ideal de profesor. Mi-a fost de mare folos acest curs pentru că voi încerca să fiu şi eu aşa cu elevii mei.

Sunt sigur că toţi învăţăm din greşeli. La început eram sceptică şi mi-a fost frică, dar am învăţat multe şi am făcut un mare pas spre viitor.

Ştefan Madarasi - responsabil media BPL

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 796.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 796.jpg