Acasă » Ştiri » 2017 » 1 August: Întâlnirea Ecumenică Loreto 2017 – Ecouri ... »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Întâlnirea Ecumenică Loreto 2017 – Ecouri ...


Întâlnirea Ecumenică Loreto 2017 – Ecouri ...

Există momente în eternitatea timpului care nu pot fi păgânite de uitare. Loreto ... 2017 ... repere care descriu o minune a tinerilor. Cred că totul a început cu o împreunare a mâinilor: Tatăl nostru ...

Tabăra la Loreto a fost o călătorie atât spirituală cât şi socială. A reprezentat o evoluţie pe plan spiritual datorită programului de rugăciune zilnic pe care îl aveam în campus, constituit din „Rugăciunea luminii”, care era un moment de reculegere spirituală şi o oportunitate de a te uni spiritual cu Dumnezeu într-o oră mirific descrisă de muzica artistică a unui compozitor special chemat pentru animarea serii de rugăciune. Aşa am învăţat fericirea de a trăi cu alţii exact ca într-o poveste căreia nu îi simţi sfârşitul, ci doar minunile pe care Dumnezeu le creează în fiecare zi pentru a ne aminti că e alături de noi: un răsărit splendid, un fluturaş care întruchipează fericirea copiilor prin zburdălnicia lui, stelele - mici candele de supravieţuire ale întunecimii cerului şi nu în ultimul rând, prietenii.

„ ... care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău ...” În fiecare zi am avut posibilitatea de a participa la o Sfântă Liturghie, iar preotul nostru ne-a stat mereu la dispoziţie pentru a ne spovedi sau dacă doream îndrumări, atât spirituale cât şi sfaturi părinteşti şi prieteneşti pentru problemele noastre. Mulţumim mult părintelui Marius Obreja şi lui Dorin Ştefănuţ pentru infinita răbdare, înţelegere şi încurajarea cu care ne-au înconjurat pe tot parcursul ieşirii noastre ca o familie unită în harul lui Dumnezeu.

„ ... vie împărăţia Ta, fie voia Ta precum în cer aşa şi pe pământ ...” . Partea de călătorie socială s-a constituit într-o posibilitate de a experimenta noi culturi datorită diferitelor naţionalităţi care au format marele grup. Într-una din zile, o parte dintre noi am vizitat Pescara, locul în care în august 2016 a avut loc un cutremur devastator în urma căruia un oraş întreg a fost distrus şi au fost luate multe vieţi omeneşti. A fost o experienţă emoţionantă fiindcă am realizat că într-o clipă poţi pierde totul, chiar şi viaţa sau familia. O supravieţuitoare ne-a spus: „Am înţeles de ce Dumnezeu ne-a creat cu ochii în faţă şi nu în spate ... pentru că trebuie să privim mereu spre viitor ... viitorul e cel care ne construieşte ... din trecut învăţăm...’’. Apoi am ascultat mărturiile câtorva localnici despre acele momente greu de suportat. Am păşit cu înfiorare în cimitirul persoanelor ucise de cutremur şi am păstrat un moment de reculegere, am îngenuncheat şi ne-am rugat pentru sufletele celor adormiţi. Mulţi tineri cu tristeţe şi cu lacrimi în ochi, marcaţi de suferinţă şi compasiune pentru acele suflete, au fost solidari cu această comunitate chiar dacă atunci i-au întâlnit pentru prima dată. Aşadar, compasiunea e cea care înnobilează sufletele şi ne dă darul fraternităţii făcând ca prin aproapele să se reverse asupra celorlalţi gesturi de iubire din partea lui Dumnezeu.

„ ... pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre ...”. Întâlnirea ecumenică de la Loreto a fost o reuşită şi reprezintă un cadru propice dezvoltării culturale şi mai ales spirituale. Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar care ne-a rămas la toţi în inimii şi care ne-a învăţat unitatea chiar şi la distanţă şi ne cerem iertare pentru stângăciile şi eventualele scăderi datorate lipsei noastre de experienţă.

Mulţumim Biroului Pastoral şi tuturor celor care au făcut posibilă această experienţă spirituală unică şi fiecărui participant în parte, oricât de mic şi neînsemnat s-ar considera pentru că puţinul fiecăruia pus în comun a adus o bogăţie de haruri care ne-a rămas în suflet.

„ ... precum şi noi iertăm greşiţilor noştri şi nu ne duce pe noi în ispită ...”. Aşteptăm cu nerăbdare viitoarea întâlnire şi sper să ne revedem cu toţii sănătoşi şi împliniţi să putem oferi cu dărnicie din tezaurul ceresc pe care harul Domnului l-a pus în sufletele noastre la Loreto. „ ... ci ne mântuieşte de cel rău”. Amin.

Ştefana Goţia, Alexa Ologu, Sebastian Curilă

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2017 » Eveniment: Formare artistica pentru adolescenti (13-17 ani) Baile 1 Mai » Titlu: 858.jpg

Anul: 2017
Eveniment: Formare artistica pentru adolescenti (13-17 ani) Baile 1 Mai
Titlu: 858.jpg