Acasă » Ştiri » 2008 » 20 Septembrie: Activităţi estivale ale ASTRU Oradea »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Activităţi estivale ale ASTRU Oradea


Activităţi estivale ale ASTRU Oradea

Asociaţia Tineretului Român Unit ASTRU-Oradea a participat în cursul acestei veri la trei campusuri desfăşurate în lunile iulie şi august.

          Primul dintre ele a fost Campusul Unitar Naţional al Acţiunii Catolice din România (ACRO), care s-a desfăşurat sub motto-ul “Plini de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune” (Rom 12,12); membrii Acţiunii Catolice din România s-au reunit la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani de la Snagov, în perioada 27 iulie – 1 august 2008 pentru Campusul Unitar Naţional cu tema Acţiunea Catolică - o mare familie în slujba Bisericii.

Au participat 110 reprezentanţi ai celor trei sectoare de vârstă: copii, tineri şi adulţi din cele 5 asociaţii membre (Asociaţia Tineretului Român Unit - ASTRU Blaj, Asociaţia Tineretului Român Unit - ASTRU Cluj, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi – AGRU, la nivel naţional şi Acţiunea Catolică „Sf. Iosif” din Dieceza de Iaşi) şi din Asociaţia Tineretului Român Unit, Greco-Catolic – ASTRU Eparhial Lugoj, asociaţie în curs de aderare la federaţie.

Fiecare zi a fost propusă sub forma unui motto propriu. Astfel luni, 28 iulie, cele trei sectoare au fost „pline de bucurie, în speranţă”, marţi, „statornice în încercare”, iar miercuri, „stăruitori în rugăciune”. Ziua de joi, 31 iulie 2008 a fost dedicată misiunii Acţiunii Catolice în Biserică.

Cele trei sectoare au avut programe adaptate vârstei participanţilor, în funcţie de motto-ul zilei. Pe lângă activităţile specifice fiecărui sector, au existat momentele comune, ca o familie, mesele, rugăciunile şi Sfintele Liturghii celebrate în rit latin şi bizantin de către Pr. Felix Roca – asistent spiritual general, Pr. Coriolan Mureşan – asistent spiritual sector adulţi, Pr. Iuliu Muntean – asistent spiritual sector tineri, Pr. Florin Sescu – asistent spiritual sector copii şi Mons. Cristian Sabău – invitat. Un moment de o deosebită încărcătură spirituală a fost noaptea de adoraţie celebrată continuu între 29/30 iulie 2008 care s-a încheiat cu binecuvântarea cu Sfântul Sacrament în cadrul sfintei Liturghii de închidere a campusului. Acţiunea Catolică din România a dorit să fie solidară, printr-o colectă şi prin rugăciunile înălţate, cu persoanele afectate de inundaţiile din ultima perioadă din comunităţile catolice din satele Răchiteni, Tămăşeni şi Adjudeni, din Dieceza de Iaşi.

Acest campus ne-a dat posibilitatea să trăim împreună, copii, tineri şi adulţi din Acţiunea Catolică, momente particulare, în afara ritmului frenetic al fiecărei zile. În acest context a fost lansat primul proiect formativ al ACRO şi au fost propuse celor trei sectoare itinerariile formative specifice.

A urmat ca în perioada 2-9 august, cinci membrii ASTRU-Oradea să participe la un campus de formare educatori în Italia, la Lorenzago, o frumoasă staţiune montană, pe care a vizitat-o însuşi răposatul Papă Ioan Paul al II-lea. Acest campus a fost oragnizat de Acţiunea Catolică (AC) din Dieceza de Treviso, iar participarea membrilor ASTRU a avut loc ca urmare a înfrăţirii dintre ASTRU-Oradea şi AC Treviso, realizată în anul 2006. La campus au participat în jur de 60 de tineri, dornici să cunoască şi să aprofundeze rolul educatorului în acţiunea catolică. Fiecare zi a stat sub semnul unei teme: s-a pornit de la o mai bună cunoaştere a nevoilor copilului şi adolescentului, la experienţa personală într-un grup şi etapele formării în cadrul acţiunii catolice. Într-una din zile s-a făcut o drumeţie pe munte, iar altă zi a fost zi de deşert, cu silentium, meditaţii şi adoraţie euharistică. La sfârşitul campusului a fost prezentat itinerariul formativ propus de Acţiunea Catolică Italiană pentru parcursul formativ al copiilor şi adolescenţilor. Întregul campus s-a desfăşurat sub semnul fraternităţii şi al comuniunii, şi a fost o experienţă foarte utilă şi benefică pentru membrii ASTRU-Oradea în munca lor de viitori educatori.

Ultima activitate estivala la care a participat ASTRU-Oradea a fost Campusul „Copiii, cele mai „scumpe” persoane umane”, desfăşurat la Ioaniş, o comună aflată la 8 km de Beiuş, în perioada 20-31 august 2008. Scopul campusului a fost acela de a fost dobândirea de cunoştnţe minime de educaţie elementară şi educaţie pentru sănătate de către 60 de copii de etnie rromă, din localitatea Moara, proveniţi din familii defavorizate social şi marginalizate. Echipa de voluntari a fost formata din 8 români, membrii din ASTRU Cluj, ASTRU Blaj şi ASTRU Oradea şi 6 tineri de diferite naţionalităţi, doi italieni, doi spanioli, un croat şi o poloneză. Programul zilnic cuprindea formarea animatorilor, urmată de pregătirea materialelor pentru animarea copiilor, iar după masă voluntarii se deplasau până la Moara, unde îşi desfăşurau activităţile cu aceştia. Printre activităţile desfăşurate erau piese de teatru, cântece, bansuri, ateliere educative, creative şi de deprindere a abilităţilor igienice. Un ajutor deosebit în realizarea acestui campus a fost oferit de Surorile Minime Ale Reginei Purgatoriului care se ocupă de Centrul de Zi din Ioaniş. Între copii şi animatori s-a format o legătură specială, conştientizându-se multitudinea de nevoi a acestor copii dar şi nevinovăţia şi simplitatea lor în care se regăseşte însuşi Dumnezeu. Din aceste motive se doreşte continuarea acestui tip de campus şi în anii care urmează.

Iulia Iova

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Exercitii spirituale la Carei » Titlu: 760.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Exercitii spirituale la Carei
Titlu: 760.jpg