Acasă » Ştiri » 2010 » 15 Martie: Din viaţa Reuniunii Mariane a Eparhiei noastre »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Din viaţa Reuniunii Mariane a Eparhiei noastre


Din viaţa Reuniunii Mariane  a Eparhiei noastre

Întâlnirea eparhială a Reuniunii Mariane şi Exerciţiile spirituale care s-au desfăşurat între 12-14 martie, la Oradea şi Haieu, au reunit marianistele, marianiştii şi părinţii spirituali ai R.M. din tot cuprinsul Eparhiei la o întrunire de lucru cu tema,, Sfânta Tereza a Pruncului Isus şi a Sfintei Feţe, o sfântă a zilelor noastre”, temă preluată ca temă-cadru şi pentru Exerciţiile spirituale care au urmat întrunirii.

Aceste acţiuni mariane au fost organizate de Comitetul eparhial marian împreună cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici.

Întrunirea s-a desfăşurat la Seminarul Teologic în după-amiaza zilei de vineri, 12 martie. A fost o după-amiază rodnică în spiritualitate, în care s-au prezentat lucrările :,,Istoria unui suflet’’—viaţa Sf.Tereza-(d-na Mariana-Tatiana Dărăbăneanu), ,,Lumini şi umbre în viaţa Sf.Tereza de Avila, Sf.Ioan al Crucii şi a Sf.Tereza de Lisieux, doctrina acestor sfinţi ’’(d-na Silvia Pantiş) , ,,Calea cea mică a Sf Tereza a Pruncului Isus ’’(d-na Marlena Prigoreanu), ,,De la Sf.Tereza a Pruncului Isus la Fericita Tereza de Calcuta’’(d-na Otilia Bălaş) şi ,,Alături de sfinţi. Mesajul Sf.Tereza în zilele noastre’’(d-na Victoria Negrea).

Întâlnirea a prilejuit o cunoaştere mai profundă a vieţii şi spiritualităţii Sf. Tereza, despre care Papa Pius al X-lea spunea că este cea mai mare sfântă a timpurilor moderne, Papa Pius al XI-lea a canonizat-o , iar Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o Doctor al Bisericii, a treia femeie cu această distincţie după Sf.Tereza de Avila şi Sf.Caterina de Siena.

,,Calea cea mică” a fost oferită ca model de viaţă creştină pentru marianişti, un adevărat drum al perfecţiunii spirituale.

Exerciţiile spirituale s-au desfăşurat la Haieu sâmbătă şi duminică, 13-14, în continuarea lucrărilor. Preasfinţia Sa a fost în mijlocul marianiştilor, binecuvântând dorinţa şi strădania lor de a fi mai aproape de Isus şi Preacurata în Postul Mare, încredinţându-i că Sf.Fecioară, pentru care R.M. are o evlavie particulară, îi va conduce la bucuria Invierii.

Pr.Rector Cristian Sabău a prezentat cele două meditaţii din programul Exerciţiilor spirituale:,,Laudele Mariei din imnologia bizantină din săptămâna a IV-a din Postul Mare” şi ,,Sfânta Fecioară în viaţa Terezei de Lisieux şi în viaţa noastră”.

La prima meditaţie, având textele în faţă, s-a reflectat asupra prezenţei ocrotitoare a Sfintei Fecioare în vieţile credincioşilor, dar şi asupra frumuseţii şi bogăţiei stilistice a imnurilor pe care omul, din dragoste şi recunoştinţă i le închină.

A doua meditaţie a fost un exerciţiu de reflecţie despre Sf.Tereza de Lisieux, pe baza unor ingenioase analize pe texte din ,,Istoria unui suflet “ şi fragmente din filmul,, Viaţa Sf.Tereza de Lisieux”.

După, zile de meditaţie şi rugăciune: Sf. Litiurghii zilnice, rugăciuni comune, recitarea Sf. Rozar, Exerciţiile spirituale ale Reuniunii Mariane s-au încheiat cu Sf. Liturghie celebrată duminică în biserica din Haieu , gazdă primitoare fiind Pr.V.Pâncotan.

Înapoiaţi în localităţile lor de pe tot cuprinsul Eparhiei, marianiştii au dus în inima lor bucuria credinţei, iubirea şi speranţa, pe care le vor împărtăşi comunităţilor din care fac parte, ca împreună să cunoască fericirea în lumina strălucitoare a Invierii Domnului.

Într-o rugăciune şi un gând de mulţumire, Reuniunea Mariană din Eparhie cuprinde pe toţi cei care i-au dăruit aceste zile de înaltă spiritualitate: PS. Virgil Bercea, Pr. Cristian Sabău, Biroul Pastoral , D-na Ramona Dragoş şi bunul şi neobositul Părinte Paul Popa.

Biroul de presă

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Exercitii spirituale la Carei » Titlu: 769.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Exercitii spirituale la Carei
Titlu: 769.jpg