Acasă » Ştiri » 2010 » 25 Mai: Întâlnirea Eparhială a Tinerilor Greco-Catolici »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Întâlnirea Eparhială a Tinerilor Greco-Catolici


Întâlnirea Eparhială a Tinerilor Greco-Catolici

În acest sfârşit de săptămână, Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea a găzduit Întâlnirea Eparhială a Tinerilor Greco-Catolici, organizată de părintele paroh Mihai Vătămanelu împreună cu Biroul Pastoral Eparhial. Noutatea acestei întâlniri a fost faptul că activităţile au avut loc în decursul a două zile, vineri şi sâmbătă. Începând cu ora 15, vineri, tinerii au inceput să soseasca din diferitele parohii, însoţiţi de preoţi sau călugăriţe, fiecare primind un tricou al întâlnirii şi o broşură cu cântece. Au participat la activităţi un număr de 450 de tineri, dintre care peste 170 au fost cazaţi în familiile credincioşilor din parohiile catolice din Oradea. Alături de tineri, o delegaţie de italieni a fost prezentă la întâlnire, formată din 3 tineri, un preot şi o calugariţă din Como şi Loreto.

Programul întâlnirii a debutat cu Liturgia Cuvântului şi o Adoraţie Euharistică celebrată de către pr. paroh Mihai Vătămănelu împreună cu alţi preoţi din Eparhie şi animată de tinerii din grupul „Allegria” din Oradea. După rugăciune, a urmat cina şi mult aşteptatul program artistic, care s-a desfăşurat pe scena din curtea Mănăstirii, scenă împrumutată de către directorul Teatrului de Stat din Oradea, domnul Silaghi Lucian. Cu toate că vremea părea nefavorabilă, începând să picure, Domnul a făcut o minune pentru tinerii adunaţi în curtea mănăstirii, unde n-a mai plouat, ca şi în celelalte zone ale oraşului. Serata a fost prezentată de către Mihaela Caba şi Claudiu Ardelean de la Radio Maria, iar atmosfera a fost întreţinută de către invitaţii şi tinerii participanţi, prin muzică şi dansuri moderne, clasice şi populare. Programul artistic a fost deschis de Carla Marin, o fetiţă talentată, calificată pentru Mamaia Copiilor din Iulie 2010 şi care a căştigat locul I la concursul Ursuleţul de Aur. O altă participantă la Mamaia Copiilor 2010 şi câştigătoarea mai multor premii locale şi naţionale, Alexandra Todoruţ a interpretat mai multe piese de muzică uşoară.A urmat apoi trupa Hip Hop Original care a dansat pe ritmuri de breakdance, tinerii din Băiţa, Beiuş şi Şimleu care au interpretat cateva cântece religioase, grupul „Allegria” care a pregătit mai multe momente artistice. Nu au lipsit nici dansurile populare şi clasice interpretate de elevii de la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea, muzica populară fiind interpretată de către Ovidiu Piscoi şi orchestra. Aşa cum ne-am obişnuit, nu puteau lipsi de la întîlnire Ovidiu Lazăr, câştigătorul mai multor premii naţionale şi Andrei Dascălu din Carei, care au interpretat mai multe melodii,unele fiind acompaniate la pian de către Marian Balint. Printre momentele de muzică şi dans, tinerilor li s-a propus un moment de dansuri de grup, animate de doi colaboratori ai Biroului Pastoral, Anca Bot şi Horia Marchiş, împreună cu Simona Ghiugan, venită tocmai din Baia Mare. Spre finalul programului artistic, studenţii laici ai Colegiului Sf. Familie şi studenţii teologi au pregătit o scenetă despre Sf. Ioan Maria Vianney şi un dans de societate. Programul de vineri s-a încheiat cu rugăciunea de seară, după care fiecare a mers spre locul de cazare.

Sâmbătă dimineaţa, tinerii s-au intâlnit din nou la Mănăstire, iar după rugăciunea de dimineaţă, a urmat Sfânta Liturghie, animată tot de către grupul de tineri gazdă, „Allegria”. Dupa Sfânta Liturghie, părintele Emanuele Corti din Como, Italia a ţinut o meditaţie pe tema întâlnirii, „Înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă ”(Col. 2,7). După meditaţie, tinerii au fost împărţiţi în grupuri de discuţii, urmând să răspundă la trei întrebări : „Cum vedem relaţia noastră cu Isus?”,” Ne este uşor să iubim Biserica în ziua de azi?”, „Cum văd alţii ataşarea mea faţă de Biserică?”. Ziua a continuat cu prezentarea Centrului Ioan Paul al II-lea de la Loreto, prezentare făcuta de către sora Alfonsina de la Loreto. La final, Ramona Dragoş a prezentat concluziile discuţiilor pe grupuri, iar Pr. Paul Popa şi Pr. Mihai Vătămănelu le-au mulţumit tuturor celor care au ajutat la realizarea evenimentului după care a avut loc predarea crucii întâlnirii viitoarei gazde din anul 2013, atunci când Întâlnirea Eparhială a Tinerilor Greco-Catolici va fi organizată la Şimleu Silvaniei.

Tinerilor li s-a distribuit apoi prânzul, pachetele de mâncare fiind pregătite de către Terţiarii Franciscani din Oradea. După ce au mâncat, participanţii s-au întors la casele lor, mai bogaţi din punct de vedere spiritual şi încărcaţi cu haruri şi bucurie. Întâlnirea din acest an a fost cea mai reuşită Întânire Eparhială a Tinerilor din punctul de vedere al celor mai mulţi participanţi şi se pare ca ideea organizării evenimentului pe durata a două zile a avut un efect benefic.

Mulţumim tuturor celor care au ajutat într-un fel sau altul la realizarea Întâlnirii Eparhiale a Tinerilor, participanţilor care s-au comportat ca şi adevăraţi creştini şi tuturor familiilor care au găzduit tinerii.

Anca Bot

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: IEC 2012 » Titlu: 785.jpg

Anul: 2012
Eveniment: IEC 2012
Titlu: 785.jpg