Acasă » Ştiri » 2010 » 27 Iulie: Universitatea de Vară 2010 »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Universitatea de Vară 2010


Universitatea de Vară 2010

În perioada 18 – 21 Iulie 2010, a avut loc la Oradea cea de-a patra ediţie a Universităţii de Vară, organizată de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea, cu tema ”A trăi liber ”. În acest an au participat în jur de 70 de tineri din toată Eparhia de Oradea.

În cursul zilei de duminică, 18 Iulie, tinerii au sosit la Seminarul Teologic Greco-Catolic, unde a avut loc şi în acest an Universitatea de Vară. După ce tinerii au fost cazaţi şi au luat prima cină împreună, s-au făcut prezentările, câteva jocuri de cunoaştere şi împărţirea pe grupuri la cei 4 animatori şi colaboratori ai Biroului Pastoral : Vlad, Ioana, Renata şi Horia. Prima seară trebuia să fie deosebită, aşa că s-a făcut o plimbare prin oraş şi o mică oprire la concertul susţinut de către cunoscuta formaţie Pasărea Colibri. La finalul acestuia ne-am întors la Seminar, unde înainte de culcare am făcut rugăciunea de seară.

Ziua de luni a început cu Sfânta Liturghie, după care a urmat micul dejun şi un salut din partea Biroului Pastoral. Tot în această zi s-a ţinut şi primul curs, ”A trăi liber. De ce cateheză?”, susţinut de Sr. Ligia Man. Întrebările la examenul final din acest curs au fost: Ce este credinţa?, Ce faci tu ca să te numeşti creştin?, Enumeraţi 3 manifestări religioase prin care creştem în credinţă. După curs, Presfinţitul Virgil Bercea a făcut o vizită tinerilor şi le-a adresat câteva cuvinte.

După cursuri şi discuţiile pe marginea acestuia, au urmat jocurile, moment foarte bun pentru cunoaştere, socializare, unirea grupurilor, destindere. La sfârşitul zilei, fiecare grup a trebuit să prezinte concluzia zilei sub formă artistică. Fiind foarte ingenioşi, tinerii au prezentat concluziile sub formă teatrală sau muzicală. După concluzii, participanţii au fost bucuroşi să o aibă în mijlocul lor pe Carla Marin, care a dat startul unei minunate seri dansante.

Marţi, 20 Iulie, a început de această dată cu, cel de-al doilea curs : ”Rugăciunea” susţinut de către Pr. Emil Ember, iar întrebările formulate în examenul final din acest curs au fost: Care sunt tipurile de rugăciuni?, Care sunt condiţiile necesare pentru o rugăciune sănătoasă?, Cum ne răspunde Dumnezeu la rugăciune?. Cursul a fost urmat de Sfânta Liturghie şi de ultimul curs : ”Diferenţa dintre bărbaţi şi femei - Sexualitatea” susţinut de către doamna psiholog Ana Popa. La examen tinerii au fost întrebaţi: Cine sunt mai valoroşi – bărbaţii sau femeile?, Cum ai acţiona dacă te-ai afla cu prietenul tău într-un local, el se află deja la a treia bere, vrea ca tu să faci la fel, tu simţi că nu mai poţi, dar el spune că eşti laş şi că nu eşti liber dacă nu îi iei exemplul?, Când consideraţi că este normal să începeţi viaţa sexuală? Enumeraţi 3 argumente împotriva relaţiilor sexuale premaritale.

După cursuri au urmat discuţiile pe grupuri, apoi o binemeritată ieşire la Ştrandul Municipal. Seara, a fost deosebită, tinerii au pornit în plimbare pe Dealul Calvaria (Ciuperca) unde a fost ţinută şi rugăciunea de seară – Rugăciunea Rozariului.

Miercuri, 21 Iulie, a fost deschisă de Sfânta Liturghie după care a avut loc Examenul Final, care a ajutat tinerii să facă o sinteză a celor trei cursuri la care au participat. Această evaluare s-a făcut în felul următor: evaluare în scris (individuală) apoi evaluarea orală (pe grupuri de discuţii). Dupa examen s-au prezentat concluziile fiecărui grup şi s-au oferit, din partea Biroului Pastoral, Certificatele de Participare la Universitatea de Vară.

La fel ca fiecare ediţie, şi aceasta s-a dovedit a fi un succes şi o activitate pe care tinerii o apreciază şi simt că au nevoie de ea pentru a creşte în credinţă.

Horia Marchiş

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Schimb de experienţă între Birourile Pastorale » Titlu: 845.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Schimb de experienţă între Birourile Pastorale
Titlu: 845.jpg