Acasă » Ştiri » 2011 » 4 Iunie: Reuniunea Mariană a Eparhiei de Oradea în pelerinaj la Mănăstirea ,, Mariapocs” din Ungaria »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Reuniunea Mariană a Eparhiei de Oradea în pelerinaj la Mănăstirea ,, Mariapocs” din Ungaria


Reuniunea Mariană a Eparhiei de Oradea a încheiat Luna Preacuratei, duminică, 29 mai, printr-un pelerinaj la Mănăstirea ,, Mariapocs”, în ţara vecină. La Mariapocs ultima duminică din luna mai este închinată bolnavilor şi pelerinajelor.

Organizat de Reuniunea Mariană împreună cu Biroul Parohial Eparhial, pelerinajul a primit binecuvântarea PSS.Virgil Bercea.

Este al doilea an de când Reuniunea Mariană încheie luna mai la Manastirea Bazliană de la Mariapocs; putem deci spune că pelerinajul la Mariapocs va deveni o tradiţie.`

Pelerinajul a fost un dar al Preacuratei care a unit în rugăciune marianistele şi marianiştii din mai multe parohii ale Eparhiei, dar şi din afara ei. Reuniunile Mariane de la Catedrala ,,Sf.Nicolae” şi de la Mănăstirea Franciscană ,,Adormirea Maicii Domnului ”din Oradea s-au reunit în acelaşi gând şi în aceeaşi rugăciune cu Reuniunile Mariane din Beiuş, Zalău, Satu Mare, Sântandrei, Palota, Bistriţa- Năsăud şi Făgăraş.

Insoţiţi de preoţii Mihai Vătămănelu, Valer Părău şi Daniel Bertean, pelerinajul a început, în autocare, cu rugăciunea Sf.Rozar, primul semn al devoţiunii către Sfânta Fecioară. Preoţii conducători ai pelerinajului şi Reuniunea Mariană au ţinut să informeze pe pelerini de istoricul Mănăstirii în a cărei biserică, în anul 1729, fost hirotonit Inocenţiu Micu–Klein, Episcopul întemeietor al Blajului.

In Mănăstire s-a celebrat Sf.Liturghie în limba română. Pelerinii români erau atât de mulţi, încât au umplut tot interiorul. Privirile toate erau îndreptate spre Icoana făcătoare de minuni, ,,Icoana Maicii Domnului Negre Lăcrimânde”. Primul miracol al lăcrimării a avut loc în 1696. De-atunci Fecioara a încurajat lumea în momentele de restrişte şi miracolele vindecărilor nu au încetat.

La sfârşitul Sf.Liturghii, PSS. Peter Fulop Kocsisi, Episcopul Diecezei Greco-Catolice de Nyregyhaza, a binecuvântar pelerinii.

A urmat, afară, la altarul deschis, biserica fiind neîncăpătoare, Sf.Liturghie în limba maghiară celebrată de Preasfinţia Sa şi de mai mulţi preoţi.

Pelerinilor, biserica continua să-şi dezvăluie bogăţia de frumuseţi. Construită în stilul baroc, pe peretele din spatele altarului lateral, se încadrează armonios imaginea Preacuratei în stilul reprezentativ al iconografiei bizantine din partea centrală şi de est a Europei.Pe un podium, în rugăciune şi tăcere, în ordine deplină, se ajunge în faţa Icoanei. Fiecare pelerin are,,timpul” său ca să-i vorbească Preacuratei, un timp nemăsurabil cu mijloacele noastre, Amărăciunile, speranţele, dorinţele mulţumirile fiecăruia au fost cuprinse de inima şi mâinile Preacurate. In mâinile Sfintei Fecioare s-au pus şi rugăciunile pentru cei rămaşi acasă, rugăciunile pentru Biserica şi Eparhia noastră, pentru beatificarea Episcopilor noştri Martiri, pentru Reuniunea Mariană.

Momentul primirii Sf. Mir a fost semnul despărţirii de Mariapocs, dar şi al promisiunii Reuniunii Mariane de a reveni în pelerinaje.

Inainte de înapoiere, s-a vizitat localitatea Nyrbathor şi frumoasele biserici greco-catolice din localitate.

In drum spre casă s-au prezentat pelerinilor vieţile Episcopilor noştri Martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu, vieţi de jertfă, martiriu şi de mărturisire a credinţei.

Bogaţi sufleteşte, prin cântecul domol şi cald al Paraclisului şi cântece mariane, pelerinii au mulţumit Preacuratei pentru pelerinajul la Mariapocs şi pentru ziua plină de daruri pe care au trăit-o.

Reuniunea Mariană şi Biroul Pastoral Eparhial

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 805.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 805.jpg