Acasă » Ştiri » 2011 » 3 Septembrie: Tinerii din Eparhia de Oradea la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Madrid »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Tinerii din Eparhia de Oradea la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Madrid


Tinerii din Eparhia de Oradea la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Madrid

La începutul lunii august 2011 a început călătoria tinerilor din Eparhia de Oradea spre întâlnirea de la Madrid cu Sfântul Părinte Papa, alături de alte milioane de tineri din întreaga lume. Pregătirea spirituală a tinerilor a fost demarată însă cu mai mult timp în urmă şi a constat în 3 cateheze, susţinute de preoţi şi călugăriţe ce făceau parte din grupul de pelerini.În data de 6 august a început în mod oficial întâlnirea la Oradea, unde tinerii au început să se cunoască şi să se pregătească pentru această întâlnire. În decursul celor 2 zile petrecute aici s-a format o trupă de cântăreţi, care au compus şi un imn adresat întâlnirii, au împletit brăţări şi au pregătit autocarul pentru pelerinaj, înfrumuseţându-l şi personalizându-l.În data de 8 august, la ora 03:00, toţi tinerii s-au adunat în Capela Seminarului pentru Liturghia dinainte de plecare. Prima noapte a fost petrecută la Milano, iar apoi drumul a continuat spre unul din cele mai cunoscute locuri de pelerinaj, spre Lourdes. Tinerii au avut ocazia acolo să se roage, să mediteze şi să bea apă din izvorul la care s-a arătat Preacurata Fecioară Maria.

De la Lourdes, autocarul cu tinerii obosiţi, dar totuşi mult mai încărcaţi spiritual, a pornit spre Calahorra, unde au fost primiţi cu foarte multă căldură de Părintele Claudiu, familia sa şi o echipă de voluntari. În zilele petrecute acolo, activităţile au fost diverse, s-au făcut vizite la cele mai importante biserici si muzee ale oraşului, s-a organizat o petrecere în aer liber unde românii, italienii şi nemţii şi-au prezentat tradiţiile (dansuri, cântece), iar seara s-a încheiat cu o serată dansantă în aer liber, multe zâmbete şi veselie. Următoarea zi, pelerinii au avut ocazia să meargă 15 km pe drumul ce duce spre Santiago de Compostela, mai exact până în localitatea Santo Domingo de la Calzada unde au fost aşteptaţi cu merinde, iar apoi au putut vizita biserica Sfântului şi au ascultat cu mult interes povestea acestuia. În ziua următoare a avut loc o petrecere de zi unde formaţia de tamburi a încântat auzul fiecăruia şi a adus veselie şi bună-dispoziţie în rândul celor prezenţi, iar apoi o altă formaţie cu caracter mai solemn a condus lumea spre liturghia cu episcopii locului. Tinerii s-au despărţit cu greu de acest loc minunat unde distracţia cu partea spirituală au fost îmbinate perfect.Drumul a continuat apoi spre principala destinaţie, spre Madrid, oraş ce începea să se împânzească de miile de pelerini nerăbdători să îl întâlnească pe Papa. Pelerinii români au participat cu toţii împreună la o serie de 3 cateheze, ţinute de Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop de Oradea, care au imprimat în memoria fiecăruia o serie de învăţături. Catehezele au fost interactive, tinerii au putut să îşi lanseze întrebările ce şi-au aflat imediat răspunsul, iar unii mai curajoşi au depus şi mărturii legate de convertirea spre creştinism sau creşterea lor spirituală. În fiecare zi s-a celebrat apoi Sfânta Liturghie, care a fost animată de tinerii prezenţi. În Madrid au avut loc sute de evenimente în paralel, din care tinerii au putut alege: concerte, Adoraţii Euharistice, dansuri, etc. Ultima seară s-a petrecut împreună cu Sfântul Părinte şi cu Isus prezent în Sfântul Sacrament, pe aeroportul 4 Vientos. Tinerii au fost vizitaţi şi de o furtună, care nu i-a speriat, ci, dimpotrivă, i-a ajutat să simtă prezenţa lui Dumnezeu printre ei. Noaptea de veghe a răsunat de cântece şi veselie, iar dimineaţa la întoarcerea Sfântului Părinte a avut loc Liturghia de final.Călătoria tinerilor din Eparhia de Oradea nu s-a terminat însă aici. Ei au mers mai departe înspre Sanctuarul de la Montserrat, unde au petrecut 2 nopţi, iar într-una din zile au vizitat frumoasa capitală catalană, Barcelona. Ultima noapte dormită departe de casă a fost la Milano, iar următoarea zi, au vizitat cu toţii vestitul Dom din Milano, pornind apoi cu melancolie, spre casele lor.

Mulţumim P.S. Virgil si Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici pentru tot ce au făcut şi pentru traseul atât de frumos pe care l-au ales. Bunul Dumnezeu să le răsplătească.

Alina Hossu

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: IEC 2012 » Titlu: 772.jpg

Anul: 2012
Eveniment: IEC 2012
Titlu: 772.jpg