Acasă » Ştiri » 2011 » 5 Septembrie: Reculegere spirituală cu pr. Anthony Saji »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Reculegere spirituală cu pr. Anthony Saji


Reculegere spirituală cu pr. Anthony Saji

În perioada 29 August- 3 Septembrie a avut loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea o frumoasă reculegere spirituală condusă de pr. Anthony Saji, preot catolic vincenţian născut în India şi misionar în Africa. Peste 150 de persoane din toată ţara au participat la aceste zile de reculegere, putând fi remarcate numeroase familii care au venit împreună cu copiii lor pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu, dar şi preoţi şi persoane consacrate din Oradea şi din alte oraşe. Este extraordinar faptul că meditaţiile părintelui Anthony au fost potrivite pentru orice vârstă, iar atmosfera a fost una de bucurie şi speranţă.

La iniţiativa părintelui Emil Ghiurcă (Ştei), părintele Anthony a venit în România pentru al treilea an consecutiv, în acest an făcând şi o serie de misiuni populare în luna Mai, atunci când a mers la Zalău, Cluj-Napoca sau Timişoara. Aula Magna a Facultăţii de Teologie a fost ocupată la maxim în acest an, fapt care ne arată setea oamenilor de a-L cunoaşte mai bine pe Isus, de a-L întâlni, de a rezolva problemele interioare prin El.

Pentru cei care au venit prima dată, prima întâlnire cu părintele Anthony din timpul reculegerii lasă o impresie plăcută, acesta fiind un preot tânăr, de doar 34 de ani, mereu cu zâmbetul pe buze, cu o inimă transparentă plină de iubirea pentru Cristos şi pentru ceilalţi. Poate mulţi s-au întrebat ce pot ei să înveţe de la acest preot tânăr venit tocmai din Africa. Aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu în urmă cu trei ani când am fost chemată să particip la reculegere. Ei bine, este uimitor cum poţi să stai ore în şir la meditaţii şi să nu te plictiseşti.

Într-una dintre aceste zile, am primit în mijlocul nostru şi vizita Preasfinţitului Virgil Bercea, bucurându-se de revederea părintelui Anthony şi îndemnând credincioşii să asculte Cuvântul lui Dumnezeu.

Fiecare zi începe cu o jumătate de oră de adoraţie în linişte în faţa Sfântului Sacrament. Patru meditaţii sunt programate pentru fiecare zi, două dimineaţa şi două după-masa. Fiecare meditaţie începe cu o decadă de rozar şi cântece religioase. La ora 15 se recită Rozarul Divinei Îndurări, iar seara, de la ora 19:45 are loc Sfânta Liturghie. Cam acesta este programul tipic al acestor zile de reculegeri, dar programul este împodobit de alte devoţiuni şi activităţi frumoase după primele trei zile.

Reculegerea a început cu parabola semănătorului, fiecare identificând încă de la început punctul de plecare unde se află, pământul care aşteaptă să fie semănat cu Cuvântul lui Dumnezeu. Cunoscând starea nostră, punctul nostru de pornire, părintele ne-a asigurat că la sfârşitul reculegerii fiecare se va alege cu măcar o picătură din oceanul imens al iubirii Sale, o picătură, care conţine indiferent de mărime, toate elementele întregului ocean. „Perfecţiunea vine din lucruri simple, dar perfecţiunea nu este un lucru simplu”, este una din frazele pe care părintele Anthony le foloseşte frecvent şi pe care ni le aminteşte mereu. La fel suntem invitaţi şi noi să-l descoperim pe Dumnezeu în lucruri simple şi să facem tot ce putem, cu măsura pe care o avem fiecare dintre noi, astfel încât, indiferent de cât de multe lucruri facem ca să dăruim celorlalţi iubirea lui Cristos, să aducem mereu roade. Convertirea, este un proces continuu, de aceea este important să ne încărcăm bateriile spirituale măcar o dată pe an participând la reculegeri sau exerciţii spirituale.

Isus ne vine în întâmpinare, ştiind suferinţele noastre, ştiind ce avem nevoie. La fel cum a aşteptat-o pe femeia samariteancă, Isus vrea să ştie tot adevărul nostru, vrea ca noi să-l recunoaştem şi să-i oferim lui toate slăbiciunile şi păcatele noastre. El nu vine să ne adâncească rănile, ci vine să ni le vindece, de aceea întoarcerea în trecut împreună cu Isus, în istoria noastră personală şi păcătoasă nu este dureroasă. Este o uşurare pentru noi să acceptăm realitatea nostră împreună cu Isus şi cu El să începem o viaţă nouă.

Astfel au decurs primele trei zile de reculegere. Cunoscându-se pe sine, realitatea şi rănile adânci din suflet, credincioşii au primit mereu din Sfânta Scriptură multe raze de lumină şi de speranţă, şi primind această „drojdie” în interiorul inimii, „aluatul” va creşte şi vor începe schimbările.

Iar schimbările au venit cu o pregătire riguroasă. În ziua de Joi, participanţii au fost invitaţi să ţină ajun toată ziua, iar preoţii au stat la dispoziţie pentru sacramentul Spovedaniei. Părerea de rău şi iertarea păcatelor a adus multe roade în sufletele tuturor. Vineri a avut loc, pe lângă meditaţii şi Sfânta Liturghie, o oră de adoraţie de vindecare interioară, moment în care în faţa lui Isus prezent în Euharistie, fiecare i-a oferit Lui toate suferinţele, problemele şi bolile. E tot ceea ce aşteaptă Isus de la noi, să-i dăruim lui ceea ce noi singuri nu putem duce, sa ne unim crucea cu crucea Lui, pe drumul spre Golgota, drum care duce de asemenea spre înviere.

Tot vineri, Sfânta Liturghie s-a celebrat în special pentru familiile prezente şi pentru persoanele consacrate, după care a urmat procesiunea cu lumânări la Grota Sfintei Fecioare Maria, din curtea Seminarului.

Sâmbătă, părintele Anthony ne-a vorbit despre Sfânta Fecioră Maria şi despre importanţa pe care o are în vieţile noastre, îndemnându-ne să nu cădem în extreme şi să nu separăm participarea noastră la Sfânta Liturghie, de devoţiunile mariane. Fecioara Maria ne cere să facem tot ceea ce ne cere Isus, astfel s-a întâmplat la nunta din Cana.

O atenţie deosebită în meditaţii pr. Anthony o oferă şi Spiritului Sfânt, în acest an vorbindu-ne despre darurile şi carismele Spiritului Sfânt. Totodată, în fiecare an, părintele ne explică una din cărţile Bibliei, anul acesta alegând Cartea lui Iov din Vechiul Testament.

La finalul meditaţiilor, a avut loc o adoraţie în care, invocându-l pe Spiritul Sfânt, credincioşii au cerut harul de a fi vindecaţi de toate rănile sufleteşti. După aceasta, fiecare a primit binecuvântarea de la unul dintre preoţii prezenţi.

Sâmbătă la ora 15, a avut loc la Mănăstirea „Maica Domnului” din Oradea, Sfânta Liturghie de vindecare interioară pentru toţi participanţii, dar şi pentru toţi credincioşii din Oradea. Biserica a fost plină, iar acest „banchet euharistic” a fost celebrat de un sobor de preoţi din Oradea şi nu numai, împreună cu părintele Anthony şi părintele paroh Mihai Vătămănelu. Preoţii s-au rugat pentru toţi bolnavii din lume şi pentru toţi cei care se află în suferinţă, pentru toţi cei care sunt dependenţi şi care au nevoie de vindecare.

Părintele Anthony se va întoarce în România anul viitor în luna Mai, pentru o săptămănă de misiuni populare în diferite oraşe ale ţării. Cei care doresc să-l aibă în mijlocul lor pe părintele, trebuie să aibă aprobarea Episcopului din Eparhia sau Dieceza din care face parte şi să se adreseze părintelui Emil Ghircă pentru a organiza cât mai bine posibil traseul prin ţară. De asemenea, următoarea reculegere va avea loc în perioada 2-8 Septembrie 2012 la Oradea.

Până atunci, suntem chemaţi să punem în practică învăţăturile şi deciziile luate în această reculegere, deoarece nu este suficient să ne bucurăm şi să ţinem totul pentru noi, ci să transmitem mai departe iubirea lui Cristos pentru a da roade.

Mulţumesc Isuse, glorie Ţie Isuse!

Mulţumim organizatorilor pentru tot.

Anca Bot

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 798.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 798.jpg