Acasă » Ştiri » 2011 » 20 Septembrie: Voluntariatul înseamnă „ a dărui fără a primi ceva în schimb” »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Voluntariatul înseamnă „ a dărui fără a primi ceva în schimb”


Voluntariatul înseamnă  „ a dărui fără a primi ceva în schimb”

În perioada 16-24 iulie 2011, şase elevi de la Liceul Teologic Greco Catolic şi trei studenţi de la Seminarul Teologic Greco Catolic , au participat la un schimb de experienţă, în cadrul proiectului ZAK Malta 1:100, împreună cu voluntari din Italia, Polonia şi , bineînţeles , din ţara gazdă, Malta .

          Activităţile de voluntariat au presupus : jocuri cu copii la grădiniţe, îngrijirea bătrânilor din azile, amenajarea unui colţ verde în diverse spaţii, adică activităţi de grădinărit. Ne-am implicat cu toţii cu responsabilitate şi curiozitate, în acelaşi timp pentru că am simţit că trebuie să ne ducem la îndeplinire misiunea pentru care ne-am înscris în acest proiect.

          Programul zilnic era variat, alcătuit din: „energiser” adică sport şi dans deopotrivă, „Work-shop-uri ” pe diverse teme, jocuri de cunoaştere, vizite tematice. Incitant a fost, pentru noi, concursul „Caută comoara” prin frumoasa capitală La Valetta, mai ales pentru că era prima oară când o vizitam . Serile erau ocupate cu activităţi de evaluare a acţiunilor desfăşurate de noi peste zi, de competiţii între ţările participante, unde la concursul de întrebări capcană, primii clasaţi au fost elevii români. La seara cu specific tradiţional, fiecare echipă a pregătit un dans popular din ţara sa şi platouri cu mâncăruri tradiţionale reprezentative pentru ţara fiecăruia.

          Timpul liber a fost ocupat în mod instructiv şi foarte atractiv cu vizite în oraşe ca Birgu numit şi Vittoriosa, plajă pe St Thomas Bay şi incursiune pe insula Gozo, cunoscută de mulţi dintre noi ca locul în care s-a filmat „Laguna Albastră”.

          Toate proiectele s-au desfăşurat în limba engleză iar pentru noi acest lucru a fost benefic deoarece exersam cunoştinţele de limbă învăţate la şcoală.          

          A fost o călătorie de neuitat, în care am luat contact cu tineri, mentalităţi, comportamente, obiceiuri şi tradiţii diferite. Categoric, experienţa prin care am trecut ne-a învăţat pe toţi participanţii: maltezi, polonezi, italieni, români, ce înseamnă a te implica în activităţi caritabile, a fi responsabil şi a socializa cu tineri de pe alte meleaguri. Participarea la o astfel de acţiune ne-a umplut sufletul de mândrie, şi am arătat tuturor că şi în ţara noastră voluntariatul înseamnă iniţiativă şi acţiune. Responsabili de proiect au fost psihologul şcolii, Ana Popa şi părintele Paul Popa care au fost prezenţi trup şi suflet la toate activităţile desfăşurate de noi.

Am aflat cu toţii şi vrem să vă împărtăşim şi vouă : Malta este o ţară cu privelişti de o mare frumuseţe, iar maltezii sunt foarte amabili, sensibili, optimişti şi le mulţumim pentru că ne-au primit ca pe nişte oaspeţi dragi.

Patricia Blaga

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 788.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 788.jpg