Acasă » Ştiri » 2012 » 19 Martie: Tinerii din Protopopiatul de Marghita CHEMAŢI la Exerciţii spirituale »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Tinerii din Protopopiatul de Marghita CHEMAŢI la Exerciţii spirituale


Tinerii din Protopopiatul de Marghita CHEMAŢI la Exerciţii spirituale

În acest sfârşit de săptămână (16-18 Martie 2012), 25 de tineri cu vârste cuprinse între 12-19 ani din Marghita, Suplacu de Barcău şi Ciocaia au participat la exerciţiile spirituale organizate de Protopopiatul de Marghita în colaborare cu Biroul Pastoral pentru Laici din Oradea.

Locaţia acestor exerciţii spirituale aleasă de părintele protopop Zorel Miclăuş a fost Pădurea Neagră, o mică localitate situată la 36 km de Marghita, o zonă liniştită, departe de zgomotul oraşelor şi a tehnologiilor moderne şi potrivită pentru o astfel de activitate.

Tema aleasă a fost „Bucuraţi-vă mereu în Domnul!” (Fil 4,4), acceaşi temă pe care tinerii din întreaga ţară o vor aprofunda la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, ce va avea loc la Iaşi în luna iulie.

În prima seară, au avut loc activităţi de cunoştere şi Calea Sfintei Cruci, o rugăciune pe care tinerii au trăit-o foarte profund, fiind impresionaţi de suferinţele lui Cristos, prezentate cu ajutorul unor imagini din celebrul film, „Patimile lui Cristos”.

Ziua de sâmbătă a început cu celebrarea Sfintei Liturghii oficiată de către pr. Endre Erdody care a fost alături de noi întreaga perioadă a exerciţiilor şi de către Pr. Adrian Podar, invitat să ţină meditaţiile pentru tineri. Încă din timpul predicii, pr. Adrian Podar le-a captat atenţia tinerilor prin modul inedit de a le transmite mesajul lui Cristos, apelând la dialog şi la exemple concrete. Astfel tinerii au înţeles că fiecare dintre noi ne putem identifica cu Levi, deoarece Dumnezeu ne cheama pe fiecare în parte şi toţi avem o vocaţie pe care dacă vom avea urechile larg deschise şi vom deschide ochii pentru a-L găsi pe Isus, paşii noştri se vor îndrepta spre direcţia dorită de Dumnezeu, spre fericire.

Prima meditaţie propusă a fost legată de identificarea prezenţei lui Isus în viaţa noastră, analizând cercul încrederii de la vârsta copilăriei, atunci când acceptăm cu bucurie toate persoanele şi activităţile propuse pentru acea vârstă şi pănă la momentul în care creştem şi în cercul nostru de încredere dispar pe rând toate persoanele şi lucrurile care ne făceau fericiţi, ramânând doar sinele, iar apoi doar un mare gol care ne face trişti. Motivul nefericirii, al prezenţei golului este din cauză că l-am exclus pe Dumnezeu din viaţa noastră, dar în momentul în care ne îndreptăm înapoi spre El şi-i ascultăm chemarea, cercul încrederii se transformă în cercul credinţei care ne asigură bucuria şi împlinirea.

După această meditaţie, tinerii împărţiţi în trei grupuri de discuţii au răspuns la câte trei întrebări încercând să identifice propriul cerc al încrederii, prezenţa lui Dumnezeu în viaţa lor, să descopere care sunt avantajele şi dezavantajele trăirii credinţei şi să găsească modalităţi pentru a-L păstra pe Isus în inima lor. Tinerii au colaborat foarte bine, chiar dacă pentru o parte dintre ei era prima experienţa de acest fel, de a vorbi în public, de a prezenta în faţa tuturor concluziile grupului.

După prânz, am avut bucuria să-l primim în mijlocul nostru pe PS. Virgil Bercea, venit să-i salute pe tineri şi pe organizatori, fiind bucuros de locul ales pentru exerciţii şi de a-i întâlni pe cei prezenţi. Primind binecuvântarea sa, Preasfinţitul a mers mai departe la Zalau, pentru a-i vizita şi pe tinerii din Şimleu Silvaniei prezenţi la exerciţiile spirituale organizate pentru ei.

Tot la amiază, am avut parte de un timp de relaxare pentru a ne bucura de soare, de natură, de aerul curat.

A doua meditaţie a fost despre importanţa sacramentului Spovedaniei şi al primirii lui Isus în Sfânta Taină a Euharistiei. În discuţiile pe grupuri, tinerii au răspuns la întrebări legate de Postul Mare, au descoperit că este importantă orice mică renunţare pentru Isus.

După meditaţie, tinerii au avut posibilitatea să se spovedească, moment care a concluzionat exerciţiile spirituale.

Duminică, după celebrarea Sfintei Liturghii, au avut loc concluziile. Fiecare participant şi-a exprimat părerea despre zilele petrecute împreună şi a împărtăşit cu ceilalţi cel puţin un lucru pe care l-a învăţat şi pe care doreşte să-l pună în practică.

Dorim să-i mulţumim părintelui protopop Zorel Miclăuş pentru organizarea exerciţiilor spirituale, dar şi pentru prezenţa sa în fiecare zi alături de tineri, părintelui Adrian Podar care a susţinut frumoasele meditaţii şi le-a captat atenţia tinerilor, implicându-i în dialog şi ajutăndu-i să se deschidă să să-şi spună punctul de vedere, părintelui Endre Erdody, paroh la Ciocaia pentru disponibilitatea şi prezenţa sa în acest sfârşit de săptămână şi pentru celebrarea Sfintelor Liturghii, Biroului Pastoral din Oradea care a colaborat cu Protopopiatul de Marghita şi a ajutat la buna desfăşurare a activităţilor, precum şi la animarea grupurilor de discuţii şi a momentelor recreative şi tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul.

Sămânţa fiind semănată, sperăm ca roadele să le culeagă Biserica de mâine, în speranţa că tinerii vor căuta mereu să facă voia Domnului şi să aibă parte de o viaţa curată şi sănătoasă în Cristos.

Anca Bot

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea » Titlu: 820.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Curs de formare animatori ASTRU Oradea
Titlu: 820.jpg