Acasă » Ştiri » 2012 » 29 Martie: Exerciţii spirituale pentru Protopopiatele de Carei, Supur şi Tăşnad »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Exerciţii spirituale pentru Protopopiatele de Carei, Supur şi Tăşnad


Exerciţii spirituale pentru Protopopiatele de Carei, Supur şi Tăşnad

În perioada 24-25 martie 2012, aproximativ 80 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani proveniţi din protopopiatele de Carei, Supur şi Tăşnad, au participat la Exerciţiile Spirituale organizate de protopopiatul de Carei în colaborare cu Biroul Pastoral pentru Laici din Oradea.

Exerciţiile Spirituale au început la ora 11:00 când, cu toţii împreună, ne-am adunat în Biserica Sfântul Andrei din Carei. După salutul de bun venit, adresat de către Parintele protopop Radu Filip, tinerii din Carei i-au întâmpinat pe ceilalţi tineri participanţi cu un imn propriu, intitulat ,,Să fi cuminte copile’’. Ne-am bucurat de prezenţa preoţilor în mijlocul nostru, care au dorit să ne fie alături pe tot parcursul zilelor, iar meditaţiile au fost susţinute de către Părintele Zorel Zima.

În prima meditaţie, care a avut ca temă Fericirea, părintele Zorel i-a îndemnat pe participanţi să conştientizeze că: „Fericirea este un dar minunat pe care trebuie să îl căutăm, iar în această căutare să conştientizăm / să acceptăm şi suferinţa pentru că astfel devenim mai capabili de a vedea frumuseţea vieţii. Din suferinţa unei stridii iese cea mai frumoasă podoabă: perla. Dumnezeu ne învaţă că putem depăşi momentele dificile, grele şi putem ajunge la Fericire”.

Înainte de prânz, participanţii, au avut ocazia să viziteze Castelul din Carei, după care a urmat pranzul şi un moment de pauză, timp în care tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine.

Sâmbătă după-amiază, am dorit şi noi să ne unim în spirit şi rugăciune cu toţi cei care în peste 20 de oraşe ale ţării au organizat „Marşul Vieţii”. Tinerii au participat activ la acest moment prin rugăciune şi cântec după care a urmat un moment recreativ.

În cea de-a doua meditaţie s-a vorbit despre Iubire, o iubire care trebuie să fie universală, îndreptată spre toţi oamenii. Părintele i-a încurajat pe tineri să fie activi în biserică, să fie acea bucăţică de drojdie care fermentează şi face ca şi cei din jur să descopere iubirea lui Dumnezeu care este în acelaşi timp şi bucurie; Sf. Filip Neri spunea: „ Feţele încruntate şi posomorâte nu sunt făcute pentru bucuria Paradisului”. S-a pus accentul şi pe lupta împotriva păcatului deoarece păcatul este lipsa iubirii de aceea întotdeauna trebuie să nu uităm că avem mereu posibilitatea de a ne reîntoarce în braţele lui Dumnezeu.

După meditaţie tinerii împărţiţi pe grupuri au avut ocazia să discute asupra celor prezentate.

La ora 19.00 a avut loc, în Biserică, Calea Crucii, animată de tineri, un moment de rugăciune şi meditare a suferinţelor lui Cristos, după care a urmat, în faţa bisericii, un gest simbolic – aprinderea unei lumânari de către fiecare participant pentru toţi copiii nenăscuţi, dar şi un semn de speranţă şi mulţumire pentru darul preţios al vieţii. Dupa cină, participanţii au vizionat filmul ,,Fiţi cuminţi dacă puteţi’’.

Duminică la ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie la care au participat un număr mare de preoţi şi credincioşi după care a avut loc activitatea destinată concluziilor finale, apoi prânzul, iar restul zilei a fost dedicat jocurilor şi activităţilor de grup.

          Dorim să-i aducem mulţumirea noastră Domnului pentru reuşita acestor zile spirituale, părintelui protopop Radu Filip pentru organizare, dar şi pentru prezenţa sa în fiecare zi alături de tineri, părintelui Zorel Zima, care a susţinut meditaţiile, tuturor preoţilor care au fost alături de tineri în aceste zile şi tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul pentru ca această întâlnire să fie una benefică şi care să aducă roade bogate.

Tinerii au fost entuziasmaţi de această întâlnire şi au exprimat dorinţa ca şi în viitor să se organizeze astfel de întâlniri dedicate lor.

Sr. Letizia

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Exercitii spirituale la Carei » Titlu: 766.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Exercitii spirituale la Carei
Titlu: 766.jpg