Acasă » Ştiri » 2008 » 1 August: Universitatea de vară »

Eveniment:

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Universitatea de vară pentru tineri, 17-20 iulie a.c. la Sânmartin, Jud. Bihor

Contact:

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici

Adresă:
Str. Mihai Pavel, nr. 4, ap. 11
410210 - Oradea
România
Telefon: 0259.436.492
Mobil: 0743.911.283; 0743.630.969
Fax: 0259.430.509
Email: bpploradea@yahoo.it

Universitatea de vară


Universitatea de vară

În perioada 19-21 iulie 2008, a avut loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a III-a ediţie a Universităţii de vară pentru tineri.

La aceast eveniment au participat 60 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, aparţinând diferitelor dieceze ale Eparhiei de Oradea.

Această ediţie a Universităţii de vară s-a desfăşurat în aceeaşi perioadă cu Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Sydney, fiind un prilej pentru cei prezenţi de a se uni în rugăciune cu toţi tinerii din lume.

Această activitate a fost încredinţată în mâinile Sfântului Apostol Pavel- călăuzitorul întregului univers în acest an.

Programul a început sâmbătă, 19 iulie, o dată cu prezentarea participanţilor şi apoi formarea grupurilor de discuţie, pentru ca mesajul şi tema acestei întâlniri locale, dar cu o legătură mondială să fie cât mai aprofundată.

Deschizând jurnalul acestei „poveşti de trei zile”, găsim chiar pe copertă tema acestei întâlniri, aceeaşi cu tema Zilei Mondiale a Tineretului: „Veţi avea forţa Spiritului Sfânt care va coborî asupra voastră şi îmi veţi fi mie martori”(Fapte 1,8).

Pentru a fi din start cât mai aprope de Australia, cele cinci grupuri de discuţie formate aleatoriu au purtat insigna animalelor reprezentative ale continentului ce a fost în acest an locul mondial unde şi-au dat întâlnire 500 000 de tineri catolici, adică Australia: cangurul, ursuleţul koala, vulturul şi ornitorinculul- au fost emblematice pentru fiecare grup.

Cursurile de vară a început prin tema prezentată de Pr. Eduard Roman- „Sfântul Apostol Pavel”.

Părintele profesor a punctat în acest prim curs viaţa şi drumul spre covertire al celui ce a fost cunoscut mai întâi sub numele de Saul. Acesta s-a născut la Tars, capitala provinciei Cilicia din Asia Mică, în primii ani ai erei creştine, din părinţi evrei, având o cu bună stare materială, având un atelier de ţesut.

Accentul a căzut cu precădere pe momentul convertirii. Luând scrisori de împuternicire de la marele preot către comunitatea iudaică din Damasc şi primind o gardă dată de Sinedriu, Saul porneşte spre Damasc- oraş situat la vreo 200 km nord-est de Ierusalim. Pe drum, în apropiere de Damasc, s-a petrecut faptul extraordinar care a schimbat cu totul viaţa şi misiunea rabinului Saul: convertirea lui la creştinism.

Ziua, în amiaza mare, într-o lumină strălucitoare, i s-a arătat Isus Cristos, zicându-i: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti? Iar el a zis: Cine eşti, Doamne? Şi Domnul a zis: Eu sunt Isus, pe care tu Îl prigoneşti” (Fapte 9, 4-5).

Minunea Damascului a făcut lumină în sufletul lui, încât, din persecutorul Saul, a devenit Apostolul Pavel.

Succinta prezentare a Sfântului Apostol Pavel a condus la discuţiile pe grupuri. Acestea au avut la bază întrebările date ca „teme”: „Noi putem fi astăzi asemeni Sfântului Apostol Pavel?”, „Care a fost rolul acestui Apostol al Neamurilor?”, „Suntem pregătiţi să spunem Marele <<DA>> chemării lui Dumnezeu?” - teme de meditaţie de altfel pentru creştinii din întreaga lume care sărbătoresc anul paulin.

Prima sesiune a discuţiilor a condus încă din prima zi tinerii spre esenţa temei centrale: „a fi martor Lui Dumnezeu”.

A doua conferinţă a fost un concis curs de „Educaţie sexuală”- un alt subiect extrem de amintit şi de Sfântul Părinte în rândul tinerilor. Acesta a fost susţinut de psihologul şcolar Ana Popa.

Prima zi a Universităţii de vară s-a încheiat în analogie cu cele petrecute la Ziua Mondială a Tineretului- unde în ziua de 19 iulie a avut loc seara de veghe. Depăşind orice limită sau reducând orice distanţă, cei 60 de tineri participnaţi în Oradea s-au uni în rugăciune cu cei peste 500 000 prezenţi la Sydney. Cum? Seara a cuprins după vizionarea unor video înregistrări din Sydney, un moment de procesiune la statuia Sfintei Fecioare- prezentă în curtea Seminarului din Oradea, fiecare tânăr purtând în mână o lumânare, iar în suflet o rugăciune spontană, o intenţie, o emoţie... atât de mare!

După acest moment de mare profunzime, au urmat mărturiile a trei tineri din Oradea- care au vorbit de felul cum şi-au trăit ei credinţa în adolescenţă: Iulia Iova- preşedinte ASTRU Oradea, Teodora Marian- membră a Oratoriului Maria Imaculata şi Mihaela Caba- corespondent Radio Maria. „Dintr-o frunză plutind... m-am trezit într-un pelerinaj al vieţii care nu poate fi descris în cuvinte”, „Aveţi curajul să fiţi voi înşivă, aveţi curajul să credeţi într-adevăr, aveţi curajul să fiţi martorii Spiritului Sfânt!”, „Faceţi-vă timp pentru rugăciune!”- acestea sunt doar câteva din ideile subliniate de cele trei adolescente, trecute de 18 ani.

Adolescenţa şi tinereţea este o perioadă dificilă, dar în timp ce în Oradea se desfăşurau aceste mărturii, în Sydeny Papa Benedict al XVI-lea a trimis poate unul dintre cele mei pătrunzătoare mesaje tinerilor: „Spiritul Sfânt este unul dintre principalii agenţi ai istoriei salvării, lăsaţi-l pe el să vă scrie istoria vieţii”.

          

Următoarea zi a Universităţii de vară pentru tineri, duminică, a început prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie- oficiată în capela Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Un alt exemplu, Sfântul Prooroc Ilie- a fost cel care a „apărut” în faţa tinerilor prin sărbătorea închinată proroocului în fiecare an la data de 20 iulie.

După un timp personal de meditaţie, sub soarele îmbătător al verii din România, după-amiaza a cuprins multe jocuri- adunate în atelierul numit „Marele joc”. Participând în paralel la probele pregătite de organizatorii şi animatorii acestui eveniment, cele cinci grupuri au avut prilejul de a fi şi mai unite prin spiritul de competiţie ce-l trăiau.

A doua zi a cursurilor de vară s-a finalizat însă cu câte o poveste şi o scenetă pusă de fiecare grup pe scheletul unui grup de cuvinte abstracte, dar fiecare cuprinzând o valoare: prietenie, iubire, pace, speranţă şi zâmbet.

Abia la finalul prezentării creaţiilor artistice, tinerii şi-au dat seama că doar împreună pot crea un univers împlinit... Aşadar, punctele din prima parte a „Marelui joc” au devenit deja insignifiante.

Seara s-a încheiat cu rugăciunea de seară, şi bucuria ultimilor veşti din Sydney: următoarea întâlnire mondială va avea loc pe tărâm european- Madrid, Spania, 2011.

Tinerii au cântat, au dansat, au stat împreună, s-au rugat, iar în zorii zilei de luni au participat la ultima parte a zilelor universităţii de vară- conferinţa Pr. Adrian Podar „ Cristos- Calea, Adevărul şi Viaţa”- care a reuşit ca pornind de la o situaţie ludică, un joc în curtea Seminarului să facă tinerii să înţeleagă un asemenea mesaj.

Această ultimă parte a fost culminată de reascultarea Imnului Întâlnirii Mondiale a Tineretului-Receive the power, Guy Sebastian şi Paulini, dar tradus în limba română.

Universitatea de vară s-a încheiat prin înmânarea diplomelor de participare tuturor participanţilor de către reprezentanţii Biroului Pastoral Eparhial Oradea.

Toţi cei prezenţi au dus acasă o icoană de fundal a Sfântului Apostol Pavel- sub egida căruia s-a desfăşurat Universitatea de vară pentru tineri, a III-a ediţie, dar mai ales cu forţa Spiritului Sfânt în suflete, gânduri, sperante şi vise...

          

Aşadar, întreg universul putem spune că a fost martor- toate colţurile lumii, de la un grup de 60 de tineri la unul de 500.000, din Oradea la Sydney şi nu numai.

Mihaela Caba

Parteneri:

Arhivă foto:

Anul: 2012 » Eveniment: Reculegere la Stâna de Vale » Titlu: 852.jpg

Anul: 2012
Eveniment: Reculegere la Stâna de Vale
Titlu: 852.jpg